Wednesday, 9 June 2010

Mertua vs menantu...

Ape kes la pulak ni kan....alkisahnye, bile mertua dapat menantu yg malas giler x hengat nak masak...hihihi...ku pun x tau la ape nak jadi dengan diri ku ini...malasnye nak masak, ya ampunnnnn...x tau nak cakap...MIL dan en.hubby ku je yang tau...[sigh]...

kesian jugak kat MIL ku yg baik hati tu...bile dapat menantu mcm ni kan...tapi ade le jugak ku berkira-kira nak berubah [huh! baru berkira-kira kerrrr..dah 2 thn ++ kawin okeh]..mmm...mane ler MIL ku x mengamuk..dah ler penat menjage cucunye si ketam [suke cubit orang] tuuu...jage anak2 org,kene masak lagi, cuci baju [x termasuk bj ku tau], kemas umah, layan pulak adik ipar ku sekor tu yg x sudah2 wat perangai lagi..sume MIL ku buat...semakin hari semakin kurus beliau....menantu ke hantu nih...[sigh] :-(

makanya, bermula hari itu ku bertekad untuk berubah, jadi rajin masak, rajin tolong MIL ku, [dah mengamuk baru nak buat..]..x patut..hehehe...tapi kan...schedule MIL ku ni ssh sket nak ikut sbb:
[pertama] working days, sarapan mmg x buat, beli aje...oke la kan...
[ke2] working days, dinner, MIL ku masak siap2 dr tghari..so, mlm mmg dah x masak...
[ke3] working days, mmg x leh tolong mesinkan baju segala coz sibuk bersiap nak gi keje...
[ke4] working days, cume boleh mandikan dan siapkan Airis awal2..tu pun klu die bangun awal la...

jadi, ku hanya boleh membantu MIL ku pd hari ku cuti aje..Saturday dan Sunday...tu pun kadang2 ku kene gak keje...schedule ku pun akan berubah jugak...everyday kul 6.30 am dah kene bangun..x de lagi subuh gajah br nak bukak mate...[teruknyeee...sigh]. mungkin pd hari ku cuti, ku akan bg dialog ni pade MIL ku: mak, 2 hari ni mak rehat okeh, biar Mas buat smue segala...hehehe...boleh ker?? akan ku cuba mak...

MIL ku kate, cume ku la menantu harapan beliau...harapan agar dapat membantu serba sedikit hal urusan rumah..ouh. FYI, ku stay ngan PIL ku...makanya, mmg x patut klu ku lgsg x dapat membantu beliau kan...kesian beliau...baiklah. insyaAllah mulai saat ini, akan ku cube untuk berubah sedikit demi sedikit...
bak kate en.hubby "pedulikan orang lain" [ini dah cerita lain pulak]..yang penting MIL ku happy dah kurang beban kerja rumah...ampun mak!

insyaAllah akan ku happy kan MIL ku dan en.hubby selagi ku bernyawa...sayang kamu semua...

sekian...

2 comments:

chugie said...

huhu.. nampaknye kene duk sendiri kot mas. :D

xpe2.. cuba2 lah dapatkan masa untuk masak kat umah..

QasehAiris said...

tu la kan zie, ni tgh sibuk gak cr umah ni...kene cepat2 move out sblm mcm2 lagi jadi...huhuhu...
insyaAllah, will do the best... ;-)