Thursday, 10 June 2010

Ayat-ayat Mengorat

Masa zaman moyang>datuk>ayahanda kita dulu, cara mengorat dan ayat-ayat cinta yang dorg gunakan berbeza dengan taktik yang diguna generasi sekarang. Mungkin orang-orang lama lebih romantis, dorang menggunakan pembayang, merujuk kepada bintang, bulan dan matahari.


Macam ni:
“Bibirmu merah bak delima merekah, hidungmu mancung bak seludang...” dan kalaulah ayat yang sama digunakan oleh lelaki zaman 2010 ni, agak2 uolls wanita akan terpegun>terperanjat terkejut beruk x sebab kamu terlalu jiwang dan kotnye awek tu tak faham pun perkataan delima dan seludang. “Kau cantik bak bulan purnama,” dah tidak boleh guna kot di zaman ini.ekekek....

Perbezaan budaya jugak menjadikan ayat-ayat mengorat orang Barat omputeh tidak boleh diaplikasi oleh orang Timur. Orang Timur lebih bersopan bila mendekati wanita dan tak menggunakan ayat-ayat berunsur seks.
macam ni:
“Want to see my hard drive? I promise it isn’t 3.5inches and it ain’t floppy” akan mengundang pelempang yang mungkin mencacatkan muka kamu...hahaha

Jadi, N3 ni mencadangkan ayat-ayat mengurat yang mungkin efektif>sesuaiiii kepada wanita zaman skrg yang lebih berpengetahuan dan lebih komplikated dan lebih berani drpd generasi dolu2.
oooppss!! perlu diingatkan, N3 ini juga hanya sesuaiiii untuk yg berstatus bujang trang tang tang aje okeh....!!

Ayat Mengurat Berlapik
Lelaki yang menggunakan ayat berlapik ini terdiri daripada golongan pemalu, penakut dan lelaki yang tidak sanggup menahan penolakan. Ayat ini bertindak sebagai pintu kecemasan jika terjadinya sesuatu di luar jangkaan seperti “Saya bukannya tuju kan ayat itu pada dia” atau “Saya bercakap secara am saja”.

Contoh pertama ialah “Saya suka wanita ayu, lembut dan berbudi pekerti tinggi”. Jika lelaki menggunakan ayat ini di depan wanita yang digemarinya, dia berpeluang untuk  mengukur tahap minat wanita itu terhadapnya. Jika dia merasakan ada ruang dan peluang, mungkin ayat itu boleh disambung “…macam you”.ekekek....

“Saya sedang mencari calon buah hati dan jika berminat bolehlah mohon”. Call to action atau panggilan untuk bertindak itu terletak kepada wanita yang menerima ayat itu. Jika tiada apa yang berlaku, tiada siapa yang malu dan jika hadirnya percikan asmara,[wah!!!] wanita itu tidak bertepuk sebelah tangan.

“Saya tak pandai mengurat, taklah sehensem mana, siapalah yang sudi”. Walaupun ayat ini kedengaran pathetic, menjatuhkan diri sendiri, kekuatan sifat simpati jangan diperkotakkatikkan. Ada wanita yang akan terdorong untuk terpikat dengan ayat jenis ini.
Ayat Mengurat Romantis
Bukan mudah untuk memilih ayat romantis apatah lagi menggunakannya untuk memikat wanita di zaman ini. Ianya tidak boleh kedengaran terlalu jiwang, tidak ikhlas atau dipenuhi dengan pujian yang keterlaluan. Mencari keseimbangan di antara tahap jiwang dan keikhlasan itu penting.

“I baru faham erti cantik apabila melihat wajah you”, ayat ini walaupun kedengaran ringkas tetapi efektif kerana kecantikan ialah kebanggaan seseorang wanita. Dan untuk digelar seorang yang cantik, wanita mudah cair.

“Bertemu dirimu umpama mimpi indah yang mengasyikkan”. Bukan mudah untuk sang pria melafazkan ayat ini tatkala mengurat. Mungkin boleh digunakan di dalam emel atau chat, untuk mendapatkan kesan yang maksima.

“Seribu mawar tidak dapat menenggelamkan kecantikan sekuntum mawar idaman hatiku”. Kreativiti diperlukan apabila menggunakan objek dalam membantu membuat suasana menjadi lebih romantis.

Dan di zaman ini, tidak ramai lelaki yang berani untuk menjadi romantik ketika mengurat.

Ayat Mengurat Terus Terang
“Agak-agaknya bila kita boleh couple”. Ayat ini dipopularkan oleh Nabil, Si Raja Lawak dan ianya boleh membuatkan lelaki itu diingati oleh wanita yang ingin dipikatnya. Paling kurang pun boleh menyebabkan wanita itu tersenyum.

“Saya tengok awak ni sesuai sangat untuk jadi teman saya. Saya berbesar hati kalau awak setuju”. Tidak ramai lelaki yang berani untuk menggunakan pendekatan ini atau boleh digelar taktik kamikaze. Tetapi, kelebihan menggunakan taktik terus terang ini ialah mengurangkan masa anda syok sendiri kerana jawapan yang kamu akan dapat terus menunjukkan tahap minat wanita yang ingin dipikat atau sebaliknya.

“I tahu I bukan lelaki idaman you, tetapi you wanita idaman hati I”. Ayat ini kedengaran kelakar tetapi percayalah ianya akan tersangkut di hati wanita.  Lebih direct, lebih power.

Risiko menggunakan ayat jenis terus terang ini ialah kamu mempunyai peluang untuk ditolak secara direct juga. Jika kamu jenis lelaki muka tebal, punya tahap sense of humor atau lawak yang tinggi dan jenis tak ambil pot, silakan.

Sekian....Selamat mengurat!

sumber: GUA MUZIK.com

2 comments:

ravishingpeacock said...

byk jugak skil2 mngurat ni rupe2nye hehe ;)

QasehAiris said...

betul,blh diguna pakai sume ni kan...hehehe...