Thursday, 19 December 2013

Cara kreatif untuk ajak anak2 SOLAT.

Salam.
Subhanallah..saya sangat kagum dengan cara yang kreatif ni bagaimana untuk saiko anak2 kita untuk solat.
Saya copy paste dr seorang kawan untuk panduan kita.
Jum tengok.

Ilmu ni sy berlajar masa umur 6tahun, ayah saiko sy suruh solat jika nak jadi manusia.. asuhan mengunakan batang mancis 17 batang bersamaan 17 rakaat ;)

caranya seperti gambar diatas :

1- jika tidak solat subuh buang 2 batang mancis dikepala. Ayah sy cakap kalo subuh sy tidak solat, sy jalan tiada kepala..hihi

2- jika tidak solat zohor buang 4 batang mancis di bahagian lengan. Seolah sy berjalan xde tangan ;D

3- jika tidak solat asar buang 4 batang mancis di bahagian dada. Ayah sy cakap sy kalo tidak solat asar jalan tiada dada. ;D

4- jika tidak solat maghrib buang 3 batang mancis bahagian perut. Jadi jalan tiada perut serupa hantu dah..haha ;D

5- jika tidak solat isyak buang 4 batang pada kaki..haha jalan tiada kaki..haha cacat molek terrr..haha

ayah sy cakap kalo sy tidak solat terus menerus maka sy ni bukan lagi manusia. Diri sy tidak sempurna jika solat contoh magrib ngan subuh. Lain2 solat selalu. Jd sy seolah berjalan tiada kepala tiada perut..haha org tgk pun lari hantu ke syaitan budok ni.. So sy kongsi pada kawan2 semua, renung2kanlah jika solat kita tidak sempurna maka cacatlah kita ni.. wallahualam ;)))
  

Terfikir tentang diri sendiri..bagaimana pula cara sendiri untuk mertarbiyah anak sehingga ianya begitu terkesan di dalam jiwa dan hati mereka walaupun apabila kita sudah tiada kelak. Mujur ada rujukan sebegini..sekurang2nya ia membantu. Ilmu yang bermanfaat pastinya memberikan saham akhirat yang menguntungkan. Semoga kita sama2 dapat manfaatkan. :)No comments: