Thursday, 15 July 2010

Cerita tentang AYAH

Salam korang,

Sebenarnye dah lame aku nak buat n3 tentang ayah aku nih tp takut x tertahan perasaan lak...aku nih tacing lebey sket klu cite bab kaseh sayang nih... ^_^  x pasal2 banjir lak opis aku nih kang...letihhhh...ngehehehe...

Dulu2 kan waktu aku blum kawin, 2 kali dalam sebulan aku akan balik jengok ayah sebab ayah aku sekarang tinggal sorg je kat kampung..mak aku dah lame x der...*-* ms tu pulak tinggal aku ngan adik lelaki bongsu aku jer yg still bujang..adik bertuah aku tu mmg jgn harap la nak balik kampung kalau bukan time raye @ ade kenduri jer...memang bertuah betul kan...haishh..kadang2 saje amik cuti xtra sebab nak lepak lame sket ngan ayah..ayah pulak bile aku balik jer, pagi2 dah kuar gi beli breakfast utk aku...lunch lak aku masak..yang ala kadar jer la..hihihi..pas2 makan same2 ngan ayah..mmm..rindu sgt waktu tu..

Tapi lepas kawin ni, memang jarang sangat2 aku dapat balik jenguk ayah...maklumla kan, t/jawab dah lebih pade suami dan anak..sebulan sekali pun blum tentu dapat jengok ayah...maybe setahun sekali jer...kesian ayah..tapi ayah faham anak dia dah bersuami..ayah x pernah meminta2 kami balik walaupun aku tau ayah harap anak2 die balik jenguk dia...kesian ayah...ayah aku dah agak berusia..dah 66 thn..

walaupun aku x dapat jenguk ayah selalu..aku akan kerap call ayah..tanye khabar..ayah sihat tak, dah makan ke blum..sampai kadang2 aku sendiri nak nangis bile dengar suare ayah..tp ayah cukup happy tiap kali anak die kol..[dr suarenye la...]...bile musim buah cam skrg nih..klu durian blakang umah ayah menjadi, ayah akan kumpul n simpan untuk anak2 die...ayah akan call anak2 die ajak balik bl durian dah byk gugur...ayah x suke bg anak2 die makan durian yg dibeli sebab banyak yg x elok...kecuali klu pokok ayah x menjadi...br2 nih kakak2 aku ade yang balik tp aku tak dapat join sebab en.hubby memang x dapat cuti...x der rezeki aku kan...x per... huhuhu

Malam tu aku kol ayah tapi ayah dah nak tido...sempat tanye khabar ayah n tanye kakak2 aku dah balik KL ke...ayah cakap sume dah balik KL...then, terus letak fon [bg salam tau sblm hang out.. ^_^] sbb x nak ganggu mase rehat ayah lepas penat layan anak2 die yang balik tu....

Ayah, tunggu kepulangan ku sehari sebelum puase nanti yer ayah...kite sambut puase same2...insyaAllah....

 ni lah my lovely dad...Abdullah Hadi b. Yob > wt part of his granddoters..



3 comments:

Cheqna said...

tumpang sayu sebab dah tiada ayah..dapat bermanja dengan mak je..

take care and love ur parents sementara mereka masih ada..

QasehAiris said...

ye ker...sy pulak dah x der mak since 12 yrs old...

tq cheqna. will love my dad alwez.. :-)

benabda said...

jaga tuuh ortu ...
jgn diacuhkan ...
aq bru khilangan ayah, jadi tdak akn prnh mrasakan kasih sayang sang ayah lagi ...

jaga dia, syangi dia mumpung masih ada ... :)

salam sahabat :)